Undgå disse 5 klassiske begynderfejl når du skal åbne din nye restaurant

Undgå disse 5 klassiske begynderfejl når du skal åbne din nye restaurant

Planen er lagt. Du har udarbejdet et budget, konceptet er på plads, og du har skaffet kapital – enten via opsparing, investor eller lån. Nu står du over for næste store skridt: indretning af køkkenet og nøje overvejelse af, hvilket udstyr og hvilke maskiner, der skal gøre drømme-restauranten til virkelighed.

At åbne et nyt spisested er dyrt og krævende – uanset om det er en restaurant, café, cateringvirksomhed, bar eller et andet sted, hvor der skal produceres mad og drikke. Med disse fem råd giver du dig selv en god start og undgår unødvendige udgifter, som du med garanti får brug for på et senere tidspunkt.

Jeg har selv været med til at åbne flere spisesteder som selvstændig restauratør. Jeg ved, hvordan dyre begynderfejl kan koste – og jeg bruger i dag mine erfaringer til at rådgive caféer, restauranter og andre (især nyåbnede) spisesteder.

Her er mine fem vigtigste råd:

  • 1. Budget og finansiering
    Lav et grundigt budget – og husk en buffer til uforudsete udgifter. Alt for ofte ser man, at omkostningerne overstiger forventningerne, og man ender under økonomisk pres fra dag ét. Det kan i værste fald føre til lukning, før man er kommet i gang. Sørg for at budgettet er så detaljeret som muligt: afsæt midler til køkkenet, indretning, råvarer, drikkevarer, markedsføring, skiltning osv. Overvej også lønninger: Har I fastansatte fra start, eller starter I med timeansatte? Hvad er planen for egen løn i begyndelsen?

 

  • 2. Indhent tilbud
    Ligesom når du køber bil eller får bygget terrasse, skal du undersøge markedet. Kontakt flere storkøkkenfirmaer og indhent tilbud – det koster ingenting, men giver dig et godt sammenligningsgrundlag. Du vil blive overrasket over de store prisforskelle. Måske giver det mening at vælge forskellige leverandører til forskellige maskiner – men ofte kan du opnå mængderabat ved at samle købet ét sted.

 

  • 3. Opgrader løbende
    Overvej nøje, hvad der er vigtigst for dig fra start. Drømmer du om en Rational-ovn eller en Teddy-røremaskine? Fantastiske maskiner og topkvalitet – men også meget dyre. Har du fx 50.000-500.000 kr. til køkkenet, kan det være en fordel at begynde med et mindre kendt mærke (stadig med garanti) og så opgradere, når økonomien tillader det. Hvorfor give 12.000 kr. for en stavblender, hvis du kan få en til 4.000 kr.? Når tiden er inde til at opgradere, kan du ofte sælge det brugte udstyr videre – fx på DBA eller via Facebook-grupper.

 

  • 4. Brugte maskiner – med omtanke
    Der er delte meninger om brugt udstyr. Nogle gør fantastiske fund, andre oplever dyre skuffelser. Brug din sunde fornuft: Får du garanti? Hvordan er maskinen vedligeholdt? Undgå fx at købe en opvaskemaskine uden afkalkningsanlæg, selvom den ser fin og ren ud udvendigt – den kan være fuldstændig ødelagt af kalk. Betal aldrig forud, og bed om at maskinen er tændt og sat til når du afhenter, så du kan se at den virker som den skal. At købe brugt er lidt som at spille lotto: Du kan være heldig og finde en næsten ny ovn til en brøkdel af prisen – eller uheldig, som eksempelvis det forsamlingshus vi hjalp i efteråret, der fik installeret en ny opvaskemaskine for 3. gang på et år, efter at have måtte kassere to brugte maskiner som stod af efter kort tid.

 

  • 5. Brug din konsulent
    Konsulenten hos storkøkkenfirmaet er til for dig - og ikke omvendt. Få sparring: Hvilket køleskab bør du vælge? Er et afkalkningsanlæg nødvendigt og pengene værd? Hvordan forlænger du levetiden på din fryser? Hvordan vedligeholder du ovnen? Hvordan bør man rengøre isterningemaskinen? Du kan også spørge ind til leasing eller finansiering – fordele og ulemper. Gode råd er gratis – brug dem!

    Hos Gastro Consult er vores fornemste opgave at rådgive korrekt, så vores kunder får en sund og økonomisk bæredygtig forretning. Vi lever af tilfredse kunder, der vender tilbage. Det er vigtigere for os, at du får succes og vender tilbage igen og igen, end at vi tjener 5.000 kr. ekstra på en ovn.

     

Skrevet af Martin Kristensen, stifter af Gastro Consult d. 02-07-2025

Tilbage til blog